Επανεξέταση και προσαρμογή του νέου κανονισμού της Ε.Ε. για τους επαγγελματίες αλιείς

Επανεξέταση και προσαρμογή του νέου κανονισμού της Ε.Ε. για τους επαγγελματίες αλιείς

Αρ. Πρωτ. 8853/19.03.08

Προς Υπουργούς:
- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
- Οικονομίας και Οικονομικών


Προβληματισμό και αντιδράσεις έχει δημιουργήσει ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς για τους επαγγελματίες αλιείς της χώρας μας. Ο κανονισμός που αφορά τους ιδιοκτήτες μηχανότρατων, θέτει νέους περιορισμούς στις προδιαγραφές που πρέπει να εφαρμόζουν οι επαγγελματίες. Πιο συγκεκριμένα υποχρεώνονται πλέον να ψαρεύουν ακόμα πιο μακριά από τις ακτές, σε συγκεκριμένο βάθος, ενώ ανάλογα με το βάθος του βυθού προσαρμόζεται και το ύψος των διχτύων που χρησιμοποιούνται. Απώτερος στόχος του νέου κοινοτικού κανονισμού, που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2008, είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου.

Ωστόσο, ο νέος κανονισμός αγνοεί το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ελληνικού βυθού, με τις συνεχείς αυξομειώσεις των βαθών, υποχρεώνοντας τους ιδιοκτήτες μηχανότρατων να αλλάζουν συνεχώς δίχτυα. Επιπλέον η αντικατάσταση και αναπροσαρμογή των διχτύων είναι πολυδάπανη για τους επαγγελματίες αλιείς, καθώς ο εν λόγω κανονισμός ακυρώνει τα δίχτυα που έχουν ήδη.
Τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες αλιείς, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Παράκτιων Αλιέων Κεντρικής Μακεδονίας, θα έχουν ως αποτέλεσμα να σημειωθούν ελλείψεις στην ελληνική αγορά σε μεγάλες ποσότητες φρέσκου ψαριού, ενώ αντίκτυπο θα έχουν τα νέα μέτρα και στις τιμές των ψαριών.
Επιπλέον, τη στιγμή που οι Έλληνες ιδιοκτήτες αλιευτικών τύπου γρι-γρι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν τον νέο κανονισμό της Ε.Ε., οι Τούρκοι συνάδελφοί τους, καθώς βρίσκονται εκτός Ε.Ε., συνεχίζουν να ψαρεύουν χωρίς κανένα περιορισμό, με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόβλημα, καθιστώντας τους Έλληνες ψαράδες μη ανταγωνιστικούς. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Παράκτιων Αλιέων Κεντρικής Μακεδονίας εάν σημειωθούν ελλείψεις στην ελληνική αγορά δεν αποκλείεται η πιθανότητα να εισάγουμε ψάρια από την γειτονική χώρα.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Σκοπεύει το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προσφύγει στην Ε.Ε., προκειμένου να δοθεί ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής των επαγγελματιών αλιέων της χώρας μας, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν χρονικά και οικονομικά στον νέο κανονισμό;

- Προβλέπεται από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να δοθούν ευνοϊκές ρυθμίσεις στους επαγγελματίες αλιείς προκείμενου να αντεπεξέλθουν οικονομικά στην ανανέωση του επαγγελματικού εξοπλισμού τους με βάση τον νέο Κανονισμό;

 

Απαντήσεις Υπουργείων